tirsdag 25. oktober 2011

Viser til blogg om bilder og virkemidler.  Etter å ha redigert bildet i Picasa, kom det plutselig til syne ei flue midt i blomsten. Forøvrig synes jeg at bildet ble mye bedre etter redigering. Jeg har beskjært bildet og gjort det skarpere. Morsomt å se hva man kan få til med Picasa.
Bilder - komposisjoner - virkemidler.

Dette bildet av en petunia har jeg selv tatt. Blomstene er uklare, mens bladene er skarpe. Årsaken til det kan være mange, men her har jeg nok stått for nært når jeg tok bildet. Vi ser at på blomst og blader er det vanndråper, og det var disse, i kombinasjon med blomsten, jeg ønsket å fokusere på. Jeg vil karakterisere dette bildet som dårlig.


Her ser vi et bilde av samme blomsten. Nå er avstanden til selve motivet et annet, og jeg har klart å fange inn vanndråpene. Bakgrunnen er uskarp, og det gjør at fokus blir på blomsten. Altså et bedre bilde enn det forrige.


En nypeblomst, hvor bakgrunnen er uskarp og mørk. Dette gjør at fargen på blomsten blir framtredende. Dybdeskarpheten er bra.
Komposisjonen og blomstens plassering er imidlertid ikke helt god. Dersom jeg hadde tatt "det gyldne snitt" og tredjedelsregelen i betraktning ville komposisjonen trolig ha blitt bedre.






torsdag 20. oktober 2011

Foto og bilder

Torsdag 20. oktober 2011.
Digitale bilder har vært tema i uke 41, og her har jeg hatt mye å lære. Foreløpig har jeg hatt mer enn nok med å laste ned Picasa og prøvd meg fram der. Det ser ut for å være veldig enkelt og praktisk når man kommer inn i problematikken, men så langt er ikke jeg kommet ennå. Dagens blogg blir derfor kort, og jeg skal forsøke å laste inn bilder her. Det gikk ikke bra denne gangen.

fredag 7. oktober 2011

Fredag 7.10. Øvingsoppgave 3 - Samskriving

Mine refleksjoner vedrørende samskriving som verktøy for elev- elev - vurdering er ikke basert på erfaring i noen stor grad.
I og med at jeg arbeider i grunnskolen vil jeg forsøke å si noe om samskriving på både småskole trinn, mellom trinn og ungdoms trinn.

På småskole trinnet har jeg erfaring med at elevene gjerne vil eie sin egen tekst, og at de veldig ofte er fornøyd med sin egen historie.  Følgelig er de ikke så veldig opptatt av hva de andre har skrevet.

Jeg kan allikevel tenke meg å forsøke et opplegg hvor elevene tar utgangspunkt i et bilde eller flere bilder, for så å skrive en felles historie om det de ser. For at læringen skal bli god tenker jeg at det kan være lurt å la hver enkelt elev skrive et avsnitt hver. På den måten vil de måtte lese hva de andre elevene har skrevet, og gjøre seg opp en mening om teksten de selv skal bygge videre på.

I forkant av et slikt opplegg tror jeg det kan være lurt med en ide myldring, hvor hver elev får lov til å si sitt. Dette for å lage en god ramme rundt skrivingen. Likeså ser jeg at dette opplegget krever lærerstyring i stor grad. Det kan være lurt å legge noen føringer i forhold til utforming (skal dette være en spennende historie, en trist historie osv),  tegnsetting og avsnittsmarkering, uten at dette skal ha hovedfokus. På denne måten får elevene mulighet til å være mer konkrete i sin vurdering av hverandre. Det er, i en begynnerfase, enklere å kommentere et punktum som mangler, enn historiens oppbygging og innhold.

På mellom trinnet kan man også ta utgangspunkt i bilder, men det ligger kanskje mer læring i opplegget dersom man i fellesskap setter opp en oversikt over ordklasser, og fyller inn med ord som skal være med i teksten. Opplegget må også her i stor grad være lærerstyrt og ha føringer på tekstens utforming, som for eksempel sjangertrekk. Elevene på mellomtrinnet vil i større grad ha en formening om både setningsoppbygging og utforming, og kanskje i større grad enn på småskoletrinnet, diskutere tekstens innhold og formulere seg i fellesskap.

På ungdoms trinnet tenker jeg at et slikt samskrivings opplegg skulle være mindre lærerstyrt og til og med uten føringer for tekstens utforming.

For alle trinns del tenker jeg at 3 - 4 elever på hver gruppe ville være nok, slik at alle fikk være med på tekstskapingen og bli hørt. Hver enkelt elev vil da få større påvirkning og mulighet til å eie teksten, noe som er viktig for de fleste elevene.

Viser forøvrig til vedlagte lenke, som jeg synes hadde noen gode tips.

http://www.forskning.no/artikler/2008/mai/183097

torsdag 6. oktober 2011

Torsdag 6.oktober 2011. Bruk av hypertekstualitet, interaktivitet og multimodalitet.

Det finnes mye å velge i når det gjelder temaet, og noen eksempler kan være:

Læringsressurser: http://www.moava.no/

Elevarbeid: http://www.barnasside.no/

Erfaringsmessig så ser jeg at disse ulike læringsressursene er nyttige verktøy i skolen, og at elevene i stor grad liker denne måten å arbeide på. Jeg gav mine elever på småskole trinnet i oppgave å "utforske" http://www.barnasside.no/. Dernest fikk de et spørreskjema hvor de ble bedt om å fortelle litt fra nettsidene og linkene de fant, og om de hadde funnet noe som de kunne ha bruk for i skolearbeidet generelt. Elevene gikk inn for oppgaven med stor iver, og hadde mange gode erfaringer og gode svar i etterkant av opplegget.

Dette mener jeg er et godt eksempel på hypertekstualitet, hvor elevene møtte et nettverk av sider med info, illustrasjoner etc., og hvor de kunne velge veien videre selv, uten at jeg som lærer var nervøs for hvor elevene ville ende opp.

Interaktivitet er et samspill mellom bruker og pc, og de fleste lærebøker som benyttes i grunnskolen har egne nettsider, som er en fin adspredelse til arbeidet i bøkene. For eksempel så har læreverket Multi slike nettsider, og i etterkant av gjennomført kapittel tar jeg ofte i bruk nettressursen, både som en adspredelse og som en test av hva elevene har tilegnet seg av lærdom.

Multimediale tekster består av både bilde, tekst og lyd, og fungerer ikke uten at alle elementene er til stede. De fleste nettressursene tilknyttet lærebøker er multimediale tekster.

På nyhtene i går fikk vi høre at dagens 15 åringer bruker ca. 40 timer i uka på å sitte foran enten pc skjerm eller tv skjerm, noe som er skremmende. Dersom denne utviklingen fortsetter vil det få store konsekvenser for folkehelsen i landet.

Jeg har en ide om at dersom elevene får mere tid til skjermbruk i skoletiden, og at pc bruk blir et reelt verktøy, så vil kanskje elevene bli så lei at de bruker fritiden sin til sunne aktiviteter.