mandag 7. november 2011

Digitalt arbeid med lyd

Jeg har lest emneomtale 1 og 2 om lyd, fra perm til perm, og synes tema er interessant, men komplisert for en ny begynner. Å tenke på lyd som hva det er, nemlig bølger, gjør det enklere å se lydbildet. Likså er det nyttig å vite at lydfrekvens måles i hvor fort disse bølgene svinger.

"En lyd som svinger svært sakte gir en dyp (lav) tone, mens en lyd som svinger fort gir en høy (lys) tone. Frekvensen oppgis i Hertz (Hz)."
(Lyd 1 - DKL101 - Kjell Antvort - HVO høsten 2011, s. 8)

Det viste seg å være nyttig å få på plass produksjonsutstyr raskt, slik at man kunne prøve og feile, ved siden av at man leste.

Produksjonsutstyret Audacity,  et gratisprogram og programvare for arbeid med digital lydbehandling. Å arbeide med digital lydbehandling gir meg som pedagog en dypere forståelse for hva lyd er og dermed forhåpentlig også den veilederkompetansen jeg trenger i mitt arbeid.

Nettsiden til Audacity er: http://audacity.sourceforge.net/download/beta_windows#recdown

Jeg anbefaler prøving og feiling, samt lesing i emneomtale 1 og 2 om lyd. Og husk opphavsklarert materiale, dersom du laster ned lyd.


Litteratur:
Lyd 1 og 2 - DKL101 - Kjell Antvort - HVO høsten 2011.

2 kommentarer:

  1. Hei Berit. Du sier det er mye nytt, men det høres ut som du har jobbet grundig med emnet. Enig med deg i at det var lurt og bare hoppe i det.Slippe seg litt løs og tore å prøve. Spennende å prøve ulike effekter og redigere lyden. Lykke til

    SvarSlett
  2. Hei Berit
    Det er ikke bare du som pedagog som kan oppnå en dypere forståelse av lyd som bølger gjennom digitalt arbeid med lyd.
    Elevene kan gjennom digitalt arbeid med lyd øke sin naturfaglige oppfattelse av verden rundt seg.
    Det jeg opplevde som riktig interesant med mine elever tidligere i høst var å zoome inn på lyden til vi tydelig så den ene jevne bølgen lyden består av. =)

    Jeg er enig med deg i at opphavsretten skal ivaretas men ikke glem personlig bruk. Du kan selv mikse det du måtte ønske fra egen CD/mp3 samling til ditt eget bruk. F.eks kan du trygt redigere dine egne ringe- og meldingstoner, sangmixer eller unike sanger fra lydspor du har tilegnet deg på lovlig vis (§4 i loven om opphavsrett).
    Bare du ikke gjør noen av filene tilgjengelige for andre. (det finnes åpninger i regelverket for å dele slike filer med dine bekjente, men det er mange fallgruver og fort gjort å bryte loven her. Det enkleste er å beholde filene selv. =) )

    Liten kommentar til Audacity; Programmet takler lydmiksing som litt eldre betalprogrammer ikke takler, og det er gratis for alle, super god deal for oss forbrukere =)

    Opphavsrettsloven:
    http://www.lovdata.no/all/hl-19610512-002.html#4

    SvarSlett