lørdag 3. desember 2011

Dette er kommentar jeg har gjort på Heidi Perdersen sin blogg:
Helt enig med Carinah. Dette er interessant og nyttig lesing, og jeg er enig med deg i dine vurderinger. Jeg ser det som en plikt hos oss lærere å synliggjøre for elevene viktigheten av å tenke gjennom hva de publiserer også av egne bilder. Plakater med nettetikette og nettvetts regler som henger rundt om i klasserom har ikke den effekten som man skulle ønske. Ikke bare dette med opphavsrett er viktig, men også å lære elevene kritisk vurdering på nett generelt. Det er viktig å snakke om dette og å synliggjøre, ikke bare henge opp plakater.

Legg inn en kommentar




Om hensyn og personvern.

"Du har lov til å bruke et hvilket som helst fotografisk bilde, til hva som helst, hvor som helst, når som helst, så lenge: Du har fått tillatelse fra den som har opphavsretten til materialet til bruken, og det ikke er personvernhensyn som kan forhindre slik bruk" (Hensyn - DKL101 - Kjell Antvort - HVO : 7). En god huskeregel for mitt videre arbeid med fotografiske bilder i skolen, og en grei regel å videreformidle til både elever og foreldre, med de unntakene som gjelder. Eksempelvis kan jeg nevne at i forbindelse med 17.mai feiring rundt om i distriktet, har lokalavisa bildereportasjer fra ulike steder, og disse bildene med tekst blir som regel produsert av lokalbefolkningen i bygdene, og føyer seg fint under unntak nr. 3 "bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft", altså hendelser som har allmenn interesse. (Hensyn - DKL101 - Kjell Antvort - HVO : 10). Har ved flere anledninger vært en slik "bygdrepresentant" for lokalavisa, og det var godt å endelig finne en skriftlig rettesnor for at det jeg har gjort har vært i tråd med de hensyn man skal ta i forbindelse med publisering, og  jeg mener jeg har foretatt en riktig vurdering av formuleringens intensjoner.

Denne leksjonen om hensyn har gitt meg et konkret verktøy og mye å reflektere over, slik at jeg føler meg bedre rustet til å veilede elevene i sitt arbeid på skolen, men også til å vurdere kritisk i situasjoner utenfor skolen, når det er snakk om publisering av ulikt materiale. Dette vil også bli et punkt på saklista ved mitt neste foreldremøte.

Kilde:

Antvort, Kjell. Hensyn. Leksjon i DKL 101, høst 2011. Tilgjengelig i fronter ved Høgskolen i Volda.